
North Shore Baseball Association
11U Division Rules

These are the general rules applicable to the 11U Division. All BC Minor Baseball rules 
also apply; however in the event of a conflict, these rules shall prevail.

1. SPIRIT OF THE GAME

Children play baseball to have fun, and it must be our primary goal to make that 
happen. When they develop their skills and knowledge of the game and rules 
within this context, they will come to love the sport of baseball, and value the 
teamwork, cooperation and sportsmanship that are an essential part of the game.
Coaches are asked to model exemplary sportsmanship and judgment at all times. 
While it is important that friendly competition be encouraged, for the enjoyment of
everyone involved please:

a. Allow all players to rotate through the 'prime' positions but move them if 
they struggle.

b. Replace a pitcher that is unable to throw a reasonable number of strikes, no
team wants to earn its runs walking and the pitchers have to learn that it's 
ok to have an off day.

c. Do not play too aggressively or pitch only your most dominant pitchers 
against a much weaker team.

d. Do not run up the score unnecessarily.
Please make it clear to your families that any player, coach, spectator or other 
person displaying poor sportsmanship shall be ejected from the game. Once 
ejected, the offending person must leave the park immediately or face further 
disciplinary action.

2. SAFETY

a. All players must wear a protective cup, regardless of gender, at all times. 
Mouth-guards are recommended to protect teeth and guard from 
concussion. No player is permitted to wear any form of jewellery.

b. Personal batting helmets are strongly recommended for hygienic reasons.
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c. Back catchers shall wear full protective catchers’ gear, including face-mask, 
throat protector, chest protector, shin and knee-pads, at all times regardless
of whether they are warming up or playing the game.

d. Players not occupying the positions of batter, runner or fielder shall remain 
in their dugout at all times, except that on deck batters will be permitted to 
be in the on deck circle behind the back of the batter and a safe distance 
away from the batter.

e. It is required that when Coaches act as a warm-up catcher for a pitcher, 
they should wear a protective mask. Coaches should attempt to have 
another player from the bench wear the catcher’s gear to warm up the 
pitcher.

3. UMPIRES

a. The umpires are the ultimate authority during the game and will be treated 
with respect and courtesy.

b. BC Minor Baseball Rule 13.11.2 is in effect and governs all interactions with 
umpires. No coach shall attempt to change any Umpire’s decision and there 
shall be no protest. Failure to abide by these rules may result in severe 
discipline including ejection, suspension and/or forfeit of game(s).

4. START OF GAME

a. The home team shall supply at least a home plate umpire and one base 
umpire. Said umpires must be familiar with BC Minor Baseball rules and the 
rules contained herein.

b. The home team shall be responsible for preparing the field of play and shall 
reside in the dugout adjacent to third base.

c. The home team shall supply a minimum of two game balls to the umpire. 
Such balls will be returned to the home team at the end of the game.

d. The home team shall provide the official scorekeeper and the visiting team 
will provide a scorekeeper. Their records shall match and any discrepancies 
should be resolved during the game.  Should there be an unresolved conflict
the home scorekeeper’s record shall be the official one.

5. GAME TIME

a. Whereas it is acknowledged that the start of play begins upon the umpire 
declaring “play ball”, games shall begin promptly as scheduled.

b. The umpire’s watch shall be deemed correct and will be the official 
timepiece for the game. If the umpire does not have a watch, the official 
scorekeeper shall keep the official time.
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c. Games shall last at least four (4) innings and not more than six (6) innings. 
Where the home team has recorded a greater number of runs scored, the 
second half of the last inning shall not be played. The sixth inning, or last 
possible inning at the umpires’ discretion because of the time limit described
below, will be declared an “open” inning and will have the maximum run 
limit for the last inning as described below.

d. One-half inning shall be complete when either the defensive team records 
three (3) outs or the offensive team records the maximum run limit for the 
inning. The maximum run limits will be three (3) runs for each “grade 4” 
inning, four (4) runs for each “grade 5” inning, other than the last inning, 
and ten (10) runs for the last “open” inning.

e. When in the umpire’s judgment, weather, darkness or similar conditions 
make further play impossible, and where a game has not yet reached the 
minimum number of innings to constitute a legal game, the game will be 
resumed where it left off at a date agreed upon by both teams.

f. No new inning shall begin after one hour and 45 minutes (105 minutes) 
from the time of the first pitch, except to play the fourth 4th inning. For the 
purpose of this rule, a new inning shall be deemed to begin at the moment 
of the last out of the previous inning. The umpire will notify the scorekeeper
of the start time. If the start time is not noted, then the official start time 
will be the scheduled game time. For example, if the third out of the 5th 
inning occurs at the one hour and 44 minute mark, a 6th inning will be 
played.

g. To speed up the game, it is suggested that there be no infielder/outfielder 
warm up before an inning. The pitcher will take 5-6 warm up pitches only. 
When the last out is recorded, have your players hustle out to their 
positions and if catcher is not ready, have a coach warm up the pitcher.

6. ROSTERS

a. Both teams shall provide a written roster to the umpire and opposing team 
prior to the start of the game.

b. Each team shall have a minimum of seven (7) players to start a game and a
minimum of eight (8) players by the completion of the second inning. 
Failure to satisfy these conditions shall result in a game forfeit, and the 
score will be entered as six (6) to zero (0) against the forfeiting team. 
Agreement to continue to play shall not alter the application of this rule.

c. If neither team is able to field a team, they may agree to replay the game at
a later date as in a rain out situation.
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d. Where there are fewer than nine batters then each vacant batter position up
to and including the ninth batter shall be recorded as an out when that 
position is due to bat.

e. All players shall bat in the order provided by the written rosters.
f. The batting order shall not be altered except to delete a player who leaves 

the game due to injury or to add a player that arrives after the beginning of 
the game to the bottom of the roster. The home plate umpire and opposing 
team will be apprised of any changes to said roster during the course of the 
game.

g. All players shall play in the field a minimum of one-half of the game as 
determined by whole innings in the field.

h. It is recommended that players be rotated into prime positions, including 
pitcher, each game.

i. A 9U player may be called up to play on a 11U team a maximum of three 
(3) games.  The 9U and 11U coordinators and the called up player’s coach, 
must be notified of the name of the player to ensure that the player is 
eligible to be called up. Called up players must be treated the same as 
regular players and must not play more innings than a regular team player.

7. COACHES

a. Coaches shall not be present on the field of play, except between innings, if 
time is called, when they are occupying the position of first base or third 
base coach when his or her team is on offense, or when they are pitching in
the circumstances contemplated by these rules.

b. Coaches can approach the pitcher’s mound for discussion with the pitcher 
one time per inning – per pitcher. On the second trip to the mound, the 
pitcher must be removed.

c. Coaches shall remain in the coach’s box or pitching position, as appropriate,
and may not interfere with any batted or thrown ball, or any batter or 
fielder. In the case of accidental contact, play will continue. Intentional 
contact may result in the coach being removed from the game at the 
umpire’s discretion.

d. At least one adult shall remain in the dugout at all times.
e. Coaches and spectators shall not stand behind home plate within or outside 

the backstop. The scorekeeper for each team may sit behind the home plate
backstop if desired.

Revision 4 - April 2022 Page 4



North Shore Baseball Association
11U Division Rules

8. PITCHERS

a. Scorekeepers shall record the pitchers’ names, the number of pitches by 
each pitcher and the number of batters hit, by inning, by each pitcher, using
the provided pitch count logbooks.  Logbooks must be available for 
presentation on request.

b. Any player may pitch. There is no limit to the number of pitchers that may 
be used in a game. Exception: Any player who has played the position of 
catcher for four or more innings in a game, is not eligible to pitch on that 
calendar day.

c. A pitcher once removed from the mound, may not return as a pitcher (e.g., 
Player pitches the first inning, plays another position in the second inning, 
may not return to pitch for the rest of game).

d. The pitcher must be removed when they reach the limit of pitches for their 
age group. Please refer to BC Minor Baseball pitching rules (Rule 23).

e. A first year player (Grade 4) MUST pitch at least two full innings. It does not
have to be the same player for both innings. Should a team fail to satisfy 
this requirement during a game, the result will be a forfeit.

f. A pitcher who unintentionally hits two (2) batters in one inning or three (3) 
batters in a game, shall be replaced as pitcher. A pitcher who intentionally 
hits a batter shall be removed from the game as pitcher and may be subject
to ejection.

g. The pitcher may pitch from the “set position” without coming to a full stop 
before delivery. No “Balk Balls” will be called against the pitcher.

h. If a pitcher should walk two batters in an inning, for all subsequent batters, 
should the pitcher throw four balls to a batter, the coach of the offensive 
team (the team batting) must enter to pitch to their own player to complete
the at bat with the following applying:

 The batter will retain any strikes to that point and will be called out 
after three strikes.

 No base runners may advance while the coach is pitching except on 
a hit ball.

 The defensive pitcher must take a position with a least one foot 
touching the dirt on the mound.

 If a hit ball strikes the coach, the ball is declared dead and the batter
re-hits.

i. Intentional walks are NOT allowed.
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9. HITTING

a. Where an outfield perimeter line or fence exists, a ball hit beyond that line 
continuously in the air shall be deemed to be a home run.

b. Where an outfield perimeter line or fence exists, a ball that goes beyond but
not continuously in the air shall be deemed to be a two-base hit. If a 
defensive player touches the ball with the intent to propel it across the line, 
then the ball shall be live and runners may advance at their peril.

c. All other balls hit fair shall be live and players may advance at their peril.
d. The batter may not run on a third strike dropped by the catcher.
e. Only bats permitted under the BC Minor Baseball rules may be used.
f. Bunting is allowed. A bunt is considered a strike if missed or fouled. A batter

that fouls a bunt on a strike 3 is out.
g. Catcher interference rule is in effect.  No pitch is to be called. One warning 

is to be issued to the catcher and if interference occurs again the batter 
shall be awarded first base.

10. RUNNING

a. Base stealing is allowed; however, there is no stealing from third base to 
home, unless the ball is put into play by the defensive team. The pitcher 
dropping the ball on the throw back from the catcher does not constitute 
the ball being put into play but attempting to throw out a base runner does.

b. There shall be no leading off of any base by any runner. The ball must cross
home plate before any base runner can leave the base. When a base runner
leaves the base before the pitch crosses home plate and the batter DOES 
NOT hit the ball, the umpire shall call “lead off’ and the base runner must 
return to the base.  When a base runner leaves the base before the pitch 
crosses home plate and the batter DOES hit the ball in play, the base runner
is automatically out, the ball is dead and no pitch shall be called.

c. Runners shall not advance after the pitcher has control of the ball on the 
pitcher’s mound.

d. A runner who safely crosses first base shall not be tagged out unless s/he 
makes an intentional move toward second base. For further clarity, turning 
left does not automatically make the move intentional. This is a judgement 
call by the umpire.

e. A runner who interferes with the initial defensive player attempting to field a
hit ball is out and the ball is dead. The batter is awarded first base (unless 
they were the one who interfered), and all other runners return to the last 
base legally touched, unless forced to advance by the batter.
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f. Slide or Avoid Rule is in effect. If a play is being made or is about to be 
made, it is MANDATORY for the runner to slide or make an effort to avoid a 
collision at all bases and home plate. Failure to do either will result in an 
automatic out and the runner may be subject to ejection if the contact is 
determined to have been intentional.

11. FIELDING

a. Fielders shall allow runners access to their respective bases unless they 
have possession of the ball.  Failure to do so is obstruction and may result 
on base awards at the umpire’s discretion.

b. The infield fly rule is not in effect.
c. Base awards shall be as provided for in the Official Rules of Baseball.
d. Upon the pitcher having control of the ball on the mound, the play is dead.

12. PLAYOFFS

a. All 11U teams compete in the playoffs.
b. Playoff format will be determined at the start of the regular season.
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